miercuri, 26 octombrie 2011

Rosia Montana, trist dar adevarat!

De curiozitate, am fost la sfarsitul lunii septembrie la Rosia montanna, sa vad ce se intampla acolo, cat de grava e situatia despre care toata lumea vorbest, si presa vuieste.
Am dat de o localitate frumoasa de munte cu majoritatea caselor in panta, construite de o parte si alta a unui drumeag, in panta si el, pe care are loc o singura masina. Acest drumeag ne conduce pana in padure, la baza muntelui, langa unul dintre cele patru tauri(lacuri). Acolo am dat de niste tinerilocuitori ai rosiei montane, pe care i-am luat la intrebari, fiind frapat de raspunsurile lor, la un moment dat, dupa spusele celor din jurul meu am devenit agresiv in limbaj.
De ce am facut asta? Pentru ca acei tineri student care nu mai locuiesc in Rosia Montana erau impacati cu idea ca firma canadiana Gold corporation, va incepe distrugerea munteleui in luna decembrie cel mai tarziu, ba erau chiar bucurosi spunanad ca oamenii de acolo vor avea din nou locuri de munca, trecand cu vederea faptul ca acea mirifica corporatie, pe langa faptul ca va darama muntele, la propriu, va exploata aurul gasit cu cianura( spun ei, in cantitati legale), nestiind ca exploatarea cu cianura a fost interzisa de Uniunea europeana dupa dezastrul ecologic de la Baia Mare din 2000.
Gabriel resources a scazut nivelul de cianuri din acted oar pentru a primi avizul de mediu de la 5 la 3 ppm, dar cine crede ca va respecta asta si in acte?
Acest proiect va distruge muntele, vegetatia, plus un sit arheologic, mai précis, Ulpia Traiana Augusta Dacica Colonia.
Aceasta companie “a cumparat” oamenii, cumparandu-le circa 400 de case, pe unele scriind ca sunt patrimoniu UNESCO. Pe langa acestea, isi face o publicitate mincinoasa, facandu-ne sa credem ca ei sunt cei care vor sa ajute Rosia Montana, nu sa o darame. Au facut un concurs in cadrul caruia oamnii trebuie sa scrie 3 fapte bune pe care le face Rosia Montana gold corporation si 3 fapte considerate gresite, iar ca si premiu se ofera o excursie la Rosia Montana pentru a vedea ca RMGC nu face nimic rau, sic ate in IPad 2, “ sa le arati si prietenilor tai”. Cum vi se pare asta?
Ceea ce am vazut acolo si mi-a placut a fost o demonstratie a unor ecologisti straini, o demonstratie muzicala, s-au asezat in mijlocul strazii si au inceput sa cante la tot felul de intrumente neconventionale( bidoane, linguri, oale, s.a.m.d) avand un dirijor pentru schimbarea ritmului, a fost frumos, buna incercarea, dar se pare ca a fost degeaba, atata timp cat statul le-a dat toate aprobarile posibile si cetatenii sunt de acord, nu cred ca mai e nimci de facut, desi sper.