sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Intalnirea din trenul accelerat

            In acesta perioada mi-am adus aminte de una din intalnirile frumoase petrecute in tren.
In anul 2010 mergeam de la Bucuresti la Busteni cu trenul. Aveam loc la geam intr-un accelerat care avea banchete fata in fata. Cand am ajuns la locul meu, la margine erau doua persoane, o femeie care i se plangea unui barbat de experientele din spitalul in care lucreaza. Atunci m-am gandit ca va fi un drum lung in care voi auzi numai barfe din spital, dar a sosit salvarea mea.
Locul ramas liber era al unui domn  la vreo 60 de ani cu o statura impunatoare, imbracat elegant. A venit, a pus pe masa o carte veche pentru a se dezbraca. Vazand ca e o carte care parea foarte veche ma chinuiam sa vad cum se numeste. Domnul a vazut ca fac asta si a indreptat-o spre mine. Era Cronica pictata de la Viena. Am ramas fara cuvinte, mi-a spus ca o pot rasfoi daca doresc, se chiuise 5 ani sa o gaseasca la un anticariat.
Inevitabil am intrat in vorba, domnul era o persoana care a ramas in istoria mea personala, chiar daca dupa parerea mea ar trebui sa ramana in istoria Romaniei.
Pe scurt motivele pentru care a ramas in istoria mea:
-          Inginer emerit la unul din reactoarele de la Cernavoda in perioada comunista.
-          Senator in perioada 1992-1996, nu pentru ca voia, ci pentru ca a fost considerat “mai cult asa” pentru a fi trimis la intalnirile din afara Romaniei unde imi povestea ca oamenii se mirau ca romanii stiu sa vorbeasca limbi straine.
-          Senator care nu facea servicii oamenilor care aveau nevoie de ceva, iar la sfarsitul cerintei lor spuneau “ hai ca iti iese si tie”. Mi-a povestit ca fiul si fratele dansului inca sunt suparati ca in perioada in care era senator un anumit domn i-a cerut sa il ajute sa bage 100 de masini Skoda in tara, pentru acest serviciu primea 10 masini. Acesta a refuzat. A preferat sa poata dormi noaptea linistit, nu sa aiba cosmaruri pentru ca si-a incalcat principiile sau cu politia care ii bate la usa.
-          A fost genul de om care s-a luptat cu decretele date de Ceausescu privind centrala de la Cernavoda pentru ca stia ca acele hotarari nu fac bine industriei.
-          A fost genul de om care la 45 de ani s-a reinventat, a inceput sa studieze ingineria lemnului pentru ca industria in care era specializat nu mai putea lucra.
-          Este genul de om care stie in detaliu istoria moderna a Romaniei. A fost omul care mi-a povestit cum Mihail Moruzov a infiintat Serviciile Secrete Romane, cum acesta a interceptat 2 milioane de ruble rusesti ce trebuiau sa intre in Romania pentru a provoca o crija economica.

De genul acesta de oameni are nevoie Romania!